Tuesday, May 13, 2008

Ένα όνειρο

Όταν κανείς δεν έχει τίποτε άλλο για να χάσει τα βάζει με την ψυχή του.
Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που έχοντας ξεφτιλίσει ψυχή και σώμα και συντρόφους και πλησίον, πάνε και ζητάνε συγχωροχάρτι από τον παπά της ενορίας τους.
Άλλοι, προσφεύγουν στη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας, για να ξεγελάσουν τις ερινύες τους.
Ξέρω μια τέτοια. Ξέρω κι έναν τέτοιο.
Εγώ αποφάσισα να πάω την ψυχή μου βαρκάδα. Την έβαλα μέσα στο πλεούμενο και πήρα το κουπί. Παραμερίζοντας μ' αυτό τα πτώματα της αλήθειας και μουρμουρίζοντας έναν σκοπό εξευμενιστικό γι' αυτήν που καθόταν διπλωμένη, κουκουλωμένη από τα χράμια της αυταπάτης, έφτασα κάποτε στο δάσος της ασίγαστης αναβίωσης.
Τράβηξα τη βάρκα στη στεριά και ύστερα βοήθησα το λιπόσαρκο περιεχομενό μου να κατέβει.
Την οδήγησα σε ένα μέρος προστατευμένο από ήχους και εικόνες, από μνήμες απρόσκλητες και ενοχές. Ήταν μια σπηλιά θεοσκότεινη. Βρήκα μερικά ξύλα, άναψα φωτιά και την έβαλα να καθίσει δίπλα. Οι ψυχές δεν τρώνε φαγητό και έτσι δεν χρειάστηκε να μεριμνήσω και γι' αυτό. Οι ψυχές τρώνε μόνο φλόγες και σύννεφα.

Γύρισα πίσω στη βάρκα μου κι απομακρύνθηκα. Δεν χρειάστηκε να προστατέψω τ' αυτιά μου είχα παρατήσει μία μουγκή. Η μεγαλύτερη κραυγή της θα αντηχούσε μόνο μέσα στο αίμα της και τα διάπλατα ανοιχτά μάτια του πόνου της δεν θα μπορούσαν να σημαδέψουν μέσα στο σκοτάδι κανέναν.
Τώρα πια δεν είχα κανέναν συνεπιβάτη που χρειαζόταν εξευμενισμό. Η βάρκα μου πέρασε από μια φωτισμένη πλεούμενη γειτονιά. Μια γυναίκα έκανε μετάνοιες μπροστά σε ένα εικονοστάσι του δρόμου, μουρμούραγε μια προσευχή, εκλιπαρούσε για έλεος και πίσω της,
μια ομάδα από κορίτσια βρισκόταν σε εμφύλιο, οι μισές ήθελαν να κάνουν ότι και η γυναίκα οι άλλες να την λιθοβολήσουν.
Κι άλλες εικόνες της καθημερινότητας πρόβαλαν μπροστά μου. Ένας άντρας, χτυπούσε την κόρνα του ανυπόμονα στο πλεούμενο αμάξι του, από ένα σπίτι βγήκαν δυο κορίτσια με πρόσωπο ρυτιδωμένο και η μάνα τους, με πρόσωπο μωρού παιδιού, φεγγοβολούσε ολόκληρη αισιοδοξία. Παραταγμένοι σε γραμμή σαν θεατές σε παρέλαση, ήταν οι φίλοι και οι ερωτές μου. Άλλοι κρατούσαν σημαιάκια, χειροκροτούσαν κι άλλοι κοιτούσαν σιωπηλοί με κρυμμένη την έκφραση.
Είναι παράξενος ο κόσμος που βιώνουμε.
Εγώ έφθασα στην όχθη μου. Άφησα το μαδέρι που χρησιμοποιούσα για κουπί και έλυσα κάτω από τα πόδια μου τα τέσσερα μακριά κουτιά που συγκροτούσαν τη βάρκα μου.
Ύστερα πήρα το ένα παραμάσχαλα και ήρθα σπίτι.
Έστησα το κουτί όρθιο στο δωμάτιο, άλλαξα ρούχα, φόρεσα τις γαλότσες και το παλτό μου και μπήκα στο ίντερνετ. "Η κολοβή αυτή σκέψη μας ταλαιπωρεί χωρίς λόγο. . Απέβαλε την ψυχή της και παίζει με τις λέξεις".
user/password/login
"Δεν σας αναγνωρίζει το σύστημα. Βάλτε το σωστό όνομα χρήστη και το σωστό κωδικό ή, δοκιμάστε ξανά αργότερα".
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΑΛΑΚΑ! ΒΑΛΕ ΜΕ ΜΕΣΑ ΤΩΡΑ!
"Sorry, your password or your username..."
Το μακρύ παραλληλεπίπεδο κουτί ήρθε κοντά. Του έριξα μια κλωτσιά και το ισοπέδωσα.
"Για άλλο σκοπό σε κουβάλησα εσένα εδώ".
Κοίταξα το ημερολογιό μου. Έχουν περάσει δυο μέρες. Δεν θά'χει πεθάνει ακόμα.
Η στάθμη του νερού ανέβηκε στις μπότες μου, άλλος ένας πόντος και θα περάσει μέσα, στα πόδια μου. Οι άκρες του παλτού μου έχουν βραχεί και με τραβάνε προς τα κάτω. Πόσο κάτω;
"Έκτακτο δελτίο ειδήσεων.
Σε κατάσταση ημιθανή βρέθηκε ψυχή άγνωστης μέχρι τώρα γυναίκας, έξω από το πλεούμενο χωριό των μετανοούντων, μέσα στη σπηλιά της ανασκόπησης. Η ψυχή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου Αρχαγγέλων. Διακεκριμένοι ψυχοθεραπευτές που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν ότι, χωρίς την ανεύρεση του γήινου περιβληματός της, μηδαμινές είναι οι ελπίδες να τα καταφέρει. Παρά τη συγκινητική προσέλευση των εθελοντών που της προσφέρουν έναν καινούργιο χώρο κατοίκησης, η ψυχή, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δεν αντιδρά".
Το μακρύ κουτί σηκώθηκε από το πάτωμα όρθιο. Με πλησίασε ξανά με την ανοιχτή πλευρά του γυρισμένη προς το μέρος μου. Ήξερα τι μου ζητούσε. Πήρα φόρα και όρμησα μέσα του. Σπλάχνα δεν είχε, μόνο μια πλάτη από σκοτωμένες ψευδαισθήσεις σε αποσύνθεση. Χτύπησα με δύναμη πάνω της και βρέθηκα έξω από το δωμάτιο και πάνω από τον κόσμο. Σε ύπτια θέση η αύρια μου έπλεε μακάρια στα σύννεφα. Το άστρο της απόλυτης αδιαφορίας βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής. Όρμησα πάνω της και δεν ξέρω. Ένας πόνος στριφογύρισε τα σωθικά μου κι έσκασα σαν σακί γεμάτο άμμο στη γη. Η πτώση επιδείνωσε τα πράγματα αλλά η επιλογή ήταν αυτόματη. Στο μυαλό μου στριφογυρνούσε συνέχεια η ίδια φράση. Δεν θυμάμαι ποιος την είπε. Μπορεί κι εγώ. «Πονάει μόνο όποιος είναι ζωντανός».
Ύστερα χτύπησε ένα ξυπνητήρι. Νόμιζα πως ήρθε η ώρα για να πάω στο σχολείο, αλλά δεν ήταν. Σε μιάμισι ώρα θα πέρναγα από την επιτροπή για την σύνταξη.

Αφιερωμένο στον άνθρωπο της βροχής

8 comments:

Vromios said...

για αλλον το εγραψες αυτο... η ελενη που γνωρισα εγω ειναι μονο ψυχη

Herinna said...

Νίκο μου...

Herinna said...

Κοίτα τι έγραψες κι εσύ κάποτε...

"ο άνθρωπος αυτός έχει χαθεί σε δρόμους με ωραίες βιτρίνες
μάταια σπίτια χωμένα σε ψηλά βουνά
γύρω η θάλασσα είν' ένα δίχτυ
τον φυλακίζει στην ομορφιά της
κι αυτός χαμένος στην αγκαλιά της

δεν θυμάται, ποιος είναι, δεν θυμάται
γύρω βουνά

ο άνθρωπος αυτός έχει χαθεί με φίλους σαν ωραίες βιτρίνες
μάταια λόγια χαμένα σε θολά νερά
κι αυτή η ψευδαίσθηση είν' ένα δίχτυ
τον φυλακίζει στην ομορφιά της
κι αυτός χαμένος στην αγκαλιά της

δεν θυμάται, ποιος είναι δεν θυμάται γύρω βουνά..."

Στίχοι από ένα τραγούδι μου Ελένη, στους αφιερώνω

Κωστης Γκορτζής said...

Αχ, τι μου κάνεις! Ανέβηκα στο πατάρι και βρήκα τον Ονειροκρίτη της γιαγιάς, μ' έπιασε η αλλεργική ρινίτιδα από τη σκόνη, αλλά, τα κατάφερα και να η εξήγηση του ονείρου σου:
"Κοιμήθηκες αναρωτιώμενη αν άξιζε να δίνεις, μια ζωή, και την ψυχή σου ακόμα για μια τέτοια παλιοσύνταξη!"

Υ.Γ. Είπα να το ρίξω στις κρυάδες για να ανακουφιστώ από τη 'θέρμη' που αποπνέει το κείμενο. Μπράβο, Ελενάρα!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Herinna said...

Κωστή μου συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Αφού καταλαβαίνουμε ακόμα πόνο πάει να πει δεν σάπισαν όλα, κάτι θα γίνει...
Σε φιλω


Διαόλου σπέρμα.
Δεν με σοκάρει ο βόθρος σου, είσαι εκτός θέματος σόρυ.

Anonymous said...

Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.

Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).

Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):

- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).

- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;

- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).

- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.

- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.

- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.

Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!

Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...

Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".

Anonymous said...

Επειδή ακούστηκαν ορισμένα πρωτάκουστα σχετικά με τον πρόσφατο γάμο ομοφυλοφύλων στην Τήλο και το αν υπάρχει διάταξη νόμου που να το επιτρέπει κλπ, επισημαίνω ότι κανένας δεν έκανε τον κόπο να να ρωτήσει τον κατεξοχήν ειδήμονα της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη και στην υποχρεωτική ερμηνεία των κανόνων του εσωτερικού δικαίου σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

Πρόκειται για τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κύριο Παυλόπουλο, που τυχαίνει να είναι σήμερα και ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός που θα κληθεί να εκδώσει εγκύκλιο στους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων του πολιτικού γάμου και σύνταξης των ληξιαρχικών πράξεων.

Διαβάστε τι γράφει σε σύγγραμμά του:

«Όταν πρόκειται για την ερμηνεία και την εφαρμογή οποιωνδήποτε άλλων, προγενεστέρων ή μεταγενεστέρων της Κοινοτικής Οδηγίας διατάξεων του εθνικού δικαίου, το ΔΕΚ δέχεται ότι ο εθνικός δικαστής οφείλει να προβαίνει στην ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου αυτού, πάντα μέσα στα πλαίσια του δυνατού, υπό το φως του κειμένου και του σκοπού του κοινοτικού δικαίου, προκειμένου να επιτύχει το στόχο, που καθορίζεται από αυτή, και να συμμορφωθεί έτσι προς τις διατάξεις του άρθρου 189 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Βλ. Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-21/04, 4 Ιουλίου 2006, Κωνσταντίνος Adeneler and others ver. Ellinikos Organismos Galaktos. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου και συγκεκριμένα οι διατάξεις περί γάμου να ερμηνευτούν «υπό το φως του κειμένου και του σκοπού των αντίστοιχων διατάξεων του κοινοτικού δικαίου (ισότητα ανδρών και γυναικών, οιουδήποτε γενετήσιου προσανατολισμού ως προς τα δικαιώματα τέλεσης γάμου κλπ).

Τέλος ο εθνικός δικαστής στην προσπάθεια του να εναρμονίσει, π.χ. με τις μεθόδους που ήδη εκτέθηκαν, το εθνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, δεν έχει «διέξοδο διαφυγής». Λόγω της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου υποχρεούται να μην εφαρμόσει τη διάταξη του εθνικού δικαίου, η οποία αντιτίθεται τόσο στο πρωτογενές, όσο και στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο. Η υποχρέωση αυτή εμφανίζεται ακόμη περισσότερο έντονη και επιτακτική, όπως είναι ευνόητο, στην περίπτωση κατά την οποία έχει ήδη προηγηθεί απόφαση του ΔΕΚ, η οποία και έχει κρίνει, με δύναμη δεδικασμένου κατά τις κείμενες κοινοτικές διατάξεις, την αντίθεση μιας διάταξης του εθνικού δικαίου προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο (Βλ. Πρ. Παυλόπουλου εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, σελ. 83-84, Εκδόσεις Σάκκουλα, 1993).»

Αν υπάρχουν όλα αυτά γραμμένα, χρειάζεται να ψάχνουμε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη και να ρωτάμε τους παπάδες;

Τέλος επειδή συνήθως υποβάλλεται στους νεόνυμφους η ερώτηση «και τώρα τι θα κάνετε, θα πάτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;», θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι:
α. Το δικαστήριο που θα επιληφθεί (της αίτησης ακυρώσεως αυτού που δεν θα του εξασφαλιστεί το δικαίωμα εγγραφής σε μερίδα Δημοτολογίου ή σε Ληξιαρχείο ή θα του παρουσιαστεί οποιοδήποτε εμπόδιο) είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

β. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρείται «ανώτατο δικαστήριο» σύμφωνα με το άρθρο 234 της «Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως ισχύει σήμερα» (έτσι λέγεται σωστά).

γ. Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 234 το Συμβούλιο Επικρατείας, όταν τίθεται θέμα ερμηνείας κοινοτικού δικαίου, «υποχρεούται» (και όχι απλά δικαιούται) να κάνει προδικαστική παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ληφθεί απόφαση ως προς το προδικαστικό αυτό θέμα (π.χ. τι ορίζει το κοινοτικό δίκαιο για τα δικαιώματα δύο ομοφύλων να τελέσουν γάμο. Σημείωση: Δεν υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που να δέχεται ευθέως τέτοιο γάμο, αλλά και δεν υπάρχει απόφαση που να λέει ότι δεν τον δέχεται. Υπάρχει όμως σωρεία αποφάσεων που δείχνουν έμμεσα ότι δέχεται κάτι τέτοιο. Το πρόκριμμα του γάμου της Τήλου θα αποτελέσει landmark γιατί δεν θα μπορέσει να ξεφύγει πλέον και θα λάβει απόφαση επ’ αυτού).

δ. Η προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα είναι υποχρεωτική για το ελληνικό δικαστήριο (σύμφωνα με το προμνησθέν άρθρο 234) και επομένως δεν θα έχει σημασία αν έστω και όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι εκ πεποιθήσεως κατά τέτοιου γάμου.