Thursday, February 28, 2008

Απίθανο!

Ευχαριστώ τον Άκη μου για το καταπληκτικό αυτό μέηλ.


"Προχθές απόγευμα, μέσα στο λεωφορείο, κάπου στην Αθήνα...!!!!!!


Νεκρική σιγή αν και γεμάτο από κόσμο, μεταφέρει τους ταλαιπωρημένους από τη δουλειά Αθηναίους, αργά. Το ψιλόβροχο και τα κορναρίσματα, μάλλον χαλάνε τη διάθεση ασυνείδητα. Θέσεις πιασμένες, άνθρωποι όρθιοι, κουβέντα καμία.
Η όρθια ηλικιωμένη κυρία με το πλατινέ μαλλί και το ζωγραφισμένο από
ρυτίδες και μπογιά πρόσωπο, παίρνει την απόφαση να εκδηλώσει τον αγενή και ρατσιστικό μονόλογο της. Δέκτης της ακραίας συμπεριφοράς της, ένας μετανάστης (πιθανότατα από τη Νιγηρία, κρίνοντας από το βαθύ σκούρο χρώμα του) του οποίου το δεύτερο «λάθος» -το πρώτο ήταν που ήρθε στην Ελλάδα- ήταν ότι είχε θέση και καθόταν. Με ένα «κόσμιο» λοιπόν τρόπο, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, του απευθύνει το λόγο.

-Σήκω να κάτσω!

-...

-Ε, βέβαια! Αφού σας μαζέψαμε όλους εδώ, εμείς φταίμε!
-...

-Κάνεις πως δεν ακούς? Τι δουλειά έχεις εδώ? Γέμισε ο τόπος από μαύρους και Αλβανούς! Σα δε ντρέπεστε λέω 'γω!

-...

Είναι προφανές ότι η αδιαφορία που εισπράττει από τον Αφρικανό επιβάτη την εξοργίζει περισσότερο. Ο κόσμος παραμένει αδιάφορος μπροστά στη σκηνή και μόνο κάτι ψίθυροι από κάποιους που σχολιάζουν το παραλήρημα της, προδίδουν μια ανεπαίσθητη αντίδραση.

Ξαφνικά μια θέση αδειάζει ως δια μαγείας, η οποία τυχαίνει να είναι αυτή
δίπλα από τον αλλοδαπό φίλο μας! Χωρίς δεύτερη σκέψη η ηλικιωμένη κυρία κάθεται ακριβώς δίπλα του και συνεχίζει ακάθεκτη να τον κοσμεί με διάφορα προσβλητικά επίθετα. Εκείνος δεν της δίνει καμιά απολύτως σημασία και την αφήνει να εκτίθεται με τον πιο απλό τρόπο.

Το γεγονός στο σημείο αυτό παίρνει μία εντελώς αναπάντεχη εξέλιξη και του
προσδίδει άλλο ενδιαφέρον. Δύο ελεγκτές που ανεβαίνουν στο «ξεχωριστό» αυτό λεωφορείο θα γίνουν άθελα τους πρωταγωνιστές και αυτοί, στην περίεργη -ως προς την κατάληξη της- αυτή ιστορία.

-Τα εισιτήρια σας παρακαλώ.

Μια κλασσική φράση που γεμίζει με άγχος τους λαθρεπιβάτες και κάνει τους υπόλοιπους να βάζουν το χέρι στη τσέπη τους, ψάχνοντας το «μαγικό χαρτάκι» που θα τους γλιτώσει από το να γίνουν το επίκεντρο στα μάτια των υπολοίπων.

Οι ελεγκτές ξεκινούν τη δουλειά τους από τα δύο άκρα του οχήματος, δίνοντας χρόνο στους επιβάτες που κάθονται στη μέση να βρουν με την ησυχία τους το εισιτήριο ή να σκεφτούν μια καλή δικαιολογία (για αυτούς που δεν έχουν). Κάπου εκεί κάθονται και οι πρωταγωνιστές μας. Η ηλικιωμένη κυρία βγάζει με μιας το εισιτήριο από την άσχημη δερμάτινη τσάντα της και το κρατάει ψηλά λες και έκανε καμιά τρομερή ανακάλυψη! Χωρίς να το πολυσκεφτεί ο ακίνητος και αμίλητος -μέχρι εκείνη τη στιγμή- αλλοδαπός πρωταγωνιστής μας, βουτάει αστραπιαία το εισιτήριο της και το τρώει! Όλοι κοιτούν με έκπληξη αλλά και κρυφή ικανοποίηση. Ο επόμενος διάλογος μεταξύ του ελεγκτή και της κυρίας είναι όλα τα λεφτά.

-Το εισιτήριο σας παρακαλώ.

-Μου το'φαγε ο Μαύρος!!! (με λυγμούς)

Κάπου εδώ ο κόσμος ξεσπάει σε γέλια, ο ελεγκτής την περνάει για τρελή και το πρόστιμο πλέον έχει γραφτεί στο μπλοκάκι του...
"

2 comments:

industrialdaisies said...

Τραγικωμικό, που θα έλεγε και ο Eagleton... Από τη μία θες να γελάσεις και από την άλλη να κλάψεις.

Μου θύμισες ένα σκηνικό που είχα πετύχει κι εγώ σε λεωφορείο πριν από χρόνια. Πάλι σε ένα λεωφορείο, μεσημέρι. Τίγκα στον κόσμο που γυρνλάει από τη δουλειά του, στην γαλαρία κάθονται 5-6 μετανάστες (Πακιστανοί θα έλεγα μάλλον) μέσα στα βρώμικα από μπογιές και χώμα τζην τους. Οι θέσεις μπροστά τους άδειες. Ο κόσμος προτιμά να στριμώχνεται όρθιος αντί να κάτσει κοντά τους. Μπαίνω και κάθομαι.

Ακούω έναν "κύριο", γύρω στα 50 να λέει στην διπλανή του "κυρία" (γύρω στα 70) ότι πόσο απαράδεκτο είναι το κράτος που τους αφήνει να μπαίνουν βρώμικοι στα λεωφορεία και να στερούν τα καθίσματα από τους καθαρούς!! Τον στραβοκοιτάζω (απέναντί μου καθόταν) και κουνάει το κεφάλι του.

Λίγο μετά μπαίνει ελεγκτής. Ο "κύριος" δεν έχει ακυρώσει εισιτήριο και τρώει πρόστιμο. Παρόλα αυτά περιμένει τον θρίαμβό του όταν ο ελεγκτής φτάσει στους μετανάστες. Και όλοι τους, μα όλοι, βγάζουν κάρτα απεριορίστων.

Μου έφτιαξε η μέρα. Το θυμάμαι μέχρι και σήμερα και το λέω σε φίλους μου. Γιατί είναι από αυτά τα σκηνικά που δείχνουν το πόσο κατάπτυστη, υποκριτική και ρατσιστική είναι η εποχή μας... Και πόσο ωραίο είναι να θριαμβεύει πάνω της ένας φτωχός, υποτιμημένος άνθρωπος.

Φιλιά! :)

Herinna said...

Καλημέρα κορίτσι, δεν σε είχα πάρει είδηση. Απολαυστκότατο ήταν! Νά' σαι καλά